JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvobilar delar med sig av säkerhetsdata

I ett europeiskt projekt ska bilar från Volvo, BMW, Ford och Mercedes varna varandra för bland annat halt väglag. I försöket deltar också karttjänsterna Here och Tomtom liksom några trafikmyndigheter.

Uppkopplade Volvobilar i Sverige och Norge har sedan 2016  varnat varandra för halt väglag och om en annan bil i närheten slagit på varningsblinkern. I april utökades tjänsten till att gälla alla Volvobilar i Europa som har funktionen.

Nu startar ett EU-projekt kallat European Data Task Force där bilar från Volvo, BMW, Ford och Mercedes skickar anonymiserade data till molnet. Även trafikmyndigheter och karttjänster bidrar med information som rör säkerheten.

Bilar som deltar i projektet får varningar om halt väglag men också om en annan bil i närheten slagit på varningsblinkern. Den kan utgöra en fara om den står illa parkerad efter exempelvis en kurva eller ett krön.

Informationen kan även komma att skickas till trafikanter som inte deltar i försöket via RDS-funktionen i bilens radio.

– Vi anser att denna typ av anonymiserad datadelning ska göras gratis, för allas bästa och för en bredare samhällsnytta. Det räddar liv, tid och skattebetalarnas pengar. Jag uppmanar andra biltillverkare och regeringar att arbeta tillsamammans med oss för att göra verklighet av denna typ av datadelning så brett som möjligt, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)