JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amber kör i flock i bussfil om natten

Nederländska hyrbilsföretaget Amber gör sina första försök med platooning – två tomma bilar följer efter en bil med förare. I framtiden ska de vara tomma alla tre.

Amber har en bildelningstjänst och skulle gärna vilja se sina bilar transportera sig själva mellan upphämtningstationerna. Det skulle ske i krypfart, i bussfilerna och mitt i natten.

Dithän har dock Ambers tekniska utveckling ännu inte nått att det vågar ge sig på en sådan manöver. Men två av tre är ju heller inte illa, tänker nu företaget, och gör sina första experiment. En förare transporterar tre bilar via så kallad platooning – en dragbil följs av två fordon som visserligen inte vågar köra sig själva men är tillräckligt intelligenta för att kunna leka följa john-lek i låg hastighet i bussfilen när den är tom.

På längre sikt är Amber i färd med att utveckla en elbil som ska kunna köra helt själv i bussfilen. På ännu längre sikt ska den kunna leverera sig själv över hela Europa och ingå i bildelningspooler som kostar 33 euro i veckan.

Elektroniktidningen skrev om företagets planer våren 2017. Som alla andra tidsscheman kring självkörning från den tiden, har deras planer spruckit.

 

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)