JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Full rulle bland inbyggnadskonsulter
Det går riktigt bra för många av konsultbolagen inom elektronik och inbyggda system. Många behöver rekrytera, och av Ericssons aviserade konsultneddragningar märks inget i praktiken. Trycket verkar större i Stockholm än övriga Sverige, och framför allt i branscher utanför telekom. Störst verkar efterfrågan vara på kompetens inom Linux för inbyggda system och på färdiga plattformar för olika tilllämpningar.
Vi ställde fem frågor till fem aktörer i branschen:

1) Hur går det för er och vart går trenden?
2) Någon nisch som utmärker sig?
3) Hur påverkas ni av turbulensen på Ericsson?
4) Hur stort är ert rekryteringsbehov?
5) Någon teknisk trend som är extra tydlig bland kunderna?

Michael Ullskog
Michael Ullskog
Data Respons, Michael Ullskog, försäljningschef
1) Trenden är att det ska gå fortare! Kunderna vill få ut sina produkter snabbare. Vi har haft en fantastisk ökning både i Sverige och övriga Norden.

2) Medicinsk teknik, instrument och informations- displayer växer rejält hos oss. Men vi är fortfarande starka i våra traditionella nischer – transport, telekom och försvar.

3) Visst pratas det om snålvind på Ericsson, men vi har inte märkt något. Ericsson står för 13 procent hos oss, och vi har inte sett några konkreta tendenser till nerdragning

4) Jotack, rekrytering är vår största utmaning. Vi behöver anställa 50 personer med specialistkompetens i Sverige, främst programutvecklare och projektledare men även elektronikkonstruktörer och testare. Vi öppnade i Linköping för åtta månader sedan, där har det varit lite lättare att rekrytera.

5) Embedded Linux kommer på bred front. Inte i första hand för att Linux är royaltyfritt, utan för att det ger goda möjligheter till återanvändning, vilket i sin tur bidrar till att lösa kundernas problem med produktförvaltningen. Kunderna vill ju inte bara att produkterna ska tas fram snabbare, de ska också leva minst lika länge som tidigare, och då är återanvändning och Embedded Linux nyckelkomponenter.
Jyri Jöe
Jyri Jöe
Cybercom, Jyri Jöe, konsultchef
1) Inom inbyggda system känns det nästan som under IT-yran och jag ser ingen avmattning. Efterfrågan är stor, större än tillgången på konsulter.

2) Vi satsar hårt på korthålls-kommunikation, ”personliga nät” och wpan. Telekom är Cybercoms bas, så satsningen på inbyggda system är naturlig där. Men vi har också stor efterfrågan från industrin, i synnerhet på rf- och NFC-kompetens.

3) Svanberg brukar ju ställa sig upp en gång i kvartalet och säga att antalet konsulter ska minska, men vi har inte märkt något.

4) Just nu finns inget tak för hur mycket vi kan rekrytera. Jag tror att vi kan få in ett tjugotal personer under året, det ser ljust ut. Både erfarna specialister och nyutexaminerade behövs. De yngre försöker vi i första hand få in genom underkonsulter och mentorskap.

5) Allt inom rf är hett. I synnerhet NFC är på tapeten just nu hos alla, inklusive Ericsson och Nokia. Embedded Linux växer också kraftigt.
Svep, Lars Gustavsson, vd.
1) Vi har att göra, men det är inte fullt så hett som för ett år sedan.

2) Vi siktar nu på att bredda oss. Vår kompetens inom elektronik och system kan tillämpas bredare än vi gör idag, vi är nog lite för telekomberoende.

3) Sony Ericssons neddragningar har lagt sordin på stämningen här i Lund, och det har påverkat oss lite grand.

4) Vi har tagit in fem personer senaste året och räknar med att anställa lika många till fram till nyår.

5) Alla typer av korthållsradio. Även audio och ultraljud.
Dimitris Gioulekas
Dimitris Gioulekas
Knightec, Dimitris Gioulekas, vd
1) Vi växer med bibehållen lönsamhet. Vår filosofi är att konsulterna ska vara delaktiga i hela kundprocessen, inte bara i enskilda teknikuppdrag. Alla här är med och utvecklar kunden från a till ö, vilket även utvecklar företaget.

2) Livsmedel går exceptionellt bra, med fokus på förpackningsmaskiner. Även industri, life science och försvar går väldigt bra.

3) Vi jobbar inte mycket inom telekom, så Ericsson påverkar inte oss.

4) Vi kan anställa 25–30 personer i Stockholm, Malmö och Örnsköldsvik. Främst inom test och programmering, men även för FPGA och annan elektronik. Vår helhetssyn och vår affärsskola är skapar rätta förutsättningar och håller personalomsättningen låg.

5) Trenden går mot ökat ansvar genom effektivisering och återanvändning. Här har vi ett jätteansvar och driver dessa frågor hårt. Plattformar blir allt viktigare.
Anders Sivard
Anders Sivard
Bitsim, Anders Sivard, vd
1) Trenden är lite svårbedömd. Våren har varit bra, men i mars hade vi ett litet hack i kurvan. Det krävs lyhördhet för att bedöma marknaden just nu.

2) Vi ser en bredd i efterfrågan på våra specialområden – telekom, video, grafik och signalbehandling. Vi har också fått flera nya utländska kunder i för oss nya nischer, främst medicinsk teknik och försvarselektronik.

3) Vi har inte märkt något. Det är nog andra konsulter än tekniska som Ericsson drar ner på.

4) Just nu är vi försiktiga med rekrytering. Vi har utökat personalen med 40 procent årligen och måste nu konsolidera den expansionen.

5) Vi har breddat oss från ren hårdvara till att även ha kompetens inom Embedded Linux och annan mjukvara. Efterfrågan är stor på våra färdiga plattformar för grafik och signalbehandling.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)