JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Androider invaderade Mobile World Congress
Renesas gjorde det, Arm, Texas Instruments, Qualcomm och NEC likaså. Freescale och Marvell också. Samt Wind River och enligt uppgift även Nokia.
Gjorde vadå? Jo, visade upp implementationer av Google-mobilen Android på mässan Mobile World Congress i Barcelona.
Det var så sent som i november som Google släppte koden till sin Javaprogrammerbara Linuxbaserade mobilstack Android. Sedan dess måste det ha jobbats hårt i labben hos halvledartillverkarna, för på mässan Mobile World Congress i förra veckan fanns en hel rad implementationer av Android att beskåda.

Demonstrationerna varierade i skick och form - Texas Instruments visade något som till det yttre påminde om en gråplastig Blackberry, medan Renesas med sitt labbkort hade fokuserat på snabbheten snarare än formgivningen.

Texas Instruments prototyp kördes på en Omap850 och klarade såväl wlan och Bluetooth. Kamera och högtalare fungerade, och en QVGA-display visade bilderna. Pekskärm finns också implementerad. På ett demokort intill visade företaget att Androidplattformen i Texas värld även klarar HD-video.

Qualcomm och Arm visade att Android inte behöver särskilt mycket datakraft. Qualcomms demo var visserligen modell labbruska, men klarade såväl 3D-grafik som uppkoppling till 3G, wlan och GPS, allt från en arkitektur med enbart en Arm9 och en Arm11.

Även NEC, Freescale, Marvell och Wind River bidrog till Androidinvasionen i Barcelona. Enligt uppgift ska därtill Nokia ha haft en Androidvisning för utvalda kunder.

Android är en Linuxbaserad programvaruplattform som Google utvecklat och lanserat i samarbete med en organisation döpt till Open Handset Alliance. Koden kan laddas ned från projektets hemsida (länk). Ursprunget kommer från företaget Android Inc som Google köpte sommaren 2005.

Vad Google egentligen vill åstadkomma på mobilmarknaden är osäkert. Företaget har själv inte varit särkilt tydligt på den punkten, men spekulationernas vågor har gått minst sagt höga i såväl bloggosfären som i traditionella medier. När USA under våren ska auktionera ut en del av det spektrum som frigjorts från analog-tv-sändningar väntas Google ge ett bud, men vad företaget har varit mycket förteget om vad detta ska användas till.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)